OHLÉDNUTÍ ZA TÝDNEM SPORTU

Týden sportu z pohledu žáků:

Dne 5. září se 2. stupeň vydal na Týden sportu, turistiky, brannosti a kultury. Cesta pohodlnými autobusy byla příjemná a celkem rychle ubíhala. Po příjezdu na místo jsme si rychle vybalili a sešli se před jídelnou, kde jsme si řekli důležité informace. Poté jsme se odebrali na oběd do jídelny v areálu.

Další dny pokračovaly opět jak jinak než ve sportovním duchu. Například v úterý jsme absolvovali tradiční atletické závody, které nesou název Hegyesova tretra.

Ve středu jsme si ve spravedlivě rozdělených týmech vyzkoušeli netradiční i tradiční sporty. Večer téhož dne patřil bojové hře, kterou si pro své spolužáky připravili žáci 9.tříd. Na noční bojovou hru plnou všelijakých strašidel, nočních můr a hrůzostrašných zvuků se nesly jen ty nejlepší ohlasy za poslední léta. Všem zúčastněným za celý 9. ročník děkujeme.

Ve čtvrtek dopoledne jsme se vydali na jeden z největších rybníků v Třeboni.  Výlet parníkem nesl název Cesta kolem "Světa". Proč kolem Světa? Rybník, po kterém jsme pluli se jmenuje Svět a je 14. největší rybník v České republice. Plavba byla krásná, výletu přálo i počasí a tak můžeme označit výlet za vydařený.

V odpoledních hodinách nás čekal závěrečný orientační běh. Měli jsme za  úkol oběhnout dvanáct stanovišť a přitom plnit různé druhy úkolů. Takzvaný "orienťák" se obešel bez jakýchkoli potíží a zaslouženě zvítězili ti nejlepší.

My, žáci 9. tříd jsme rádi, že jsme si zde mohli vyzkoušet mnoho netradičních sportů, jako například: Softball, Frisbee či jízda na kánoích. Užili jsme si zde nádherné tři týdenní pobyty, za které bychom chtěli poděkovat organizátorům z učitelského sboru, a to hlavně vedoucím Mgr. Šárce Pajačové a Mgr. Josefu Hegyesovi, který se bohužel posledního výjezdu nezúčastnil. Ale rádi bychom poděkovali i místním kuchařkám, které nám zde vařily "na jedničku".

Na týdny strávené ve Sportkempu Doubí budeme vzpomínat jen v tom dobrém a již nyní nás mrzí, že toto místo s naší školou již nenavštívíme. Avšak, co víme jistě? Odjíždíme plni zážitků, na které jen tak nezapomeneme.

 

Za Fakultní jesenickou školu, Adam Pelej IX.A ,Lukáš Vrbka, IX.B

 

Týden sportu z pohledu učitele:

  V pondělí 5. září 2016 odjelo 197 žáků druhého stupně a 18 pedagogů na tradiční pobyt do Sportcentra v Doubí u Třeboně.

  Ubytování ve srubech na břehu Opatovického rybníka a vynikající podmínky pro sportování si žáci užívali při celodenních činnostech.  Program zahrnoval různorodé činnosti.  Přesunuli jsme sem tradiční atletické závody – Hegyesovu tretru, což se setkalo s úspěchem, deváťáci si vyhráli poháry za běh na dlouhou trať. Velmi se také osvědčilo rozdělení dětí do skupin napříč druhým stupněm, a tak se deváťáci starali o své mladší spolužáky při sportovních kláních na jednotlivých stanovištích, např. florbal, fotbal, softbal, přehazovaná, poznávání rostlin, posilovna, stolní tenis, frisbee a přetahování lanem. Žáci se také naučili základy poskytnutí první pomoci.

  Dalším zážitkem pro děti byl orientační běh – opět ve skupinkách napříč ročníky, při kterém museli plnit úkoly na stanovištích a hledat lampionky podle mapy. Díky nádhernému počasí se všechny děti projely na kánoích a také si užily koupání v rybníce.

  Kulturně poznávací část měla v nabídce návštěvu města Třeboň, zámku Třeboň (6. tř.), Schwarzenberské hrobky (7. tř.), pivovaru Regent (8. tř.) a projížďku lodí po rybníku Svět     (9. tř.).

  Přístup většiny dětí k noční bojové hře, kterou připravili deváťáci se zajímavými nápady a velkým citem pro mladší spolužáky, byl pohlazením pro kantorskou duši.

  Večer před odjezdem se učitelé s žáky vzájemně pochválili, poděkovali si a užili si závěrečnou diskotéku.

Kurz, který je zařazen do školního vzdělávacího programu, opět prokázal, že v prostředí mimo školu a domov je chování dětí, jejich snaha o samostatnost a přístup k celodenní činnosti takřka ideální.

  Na závěr bych chtěla poděkovat všem kolegům, kteří se zasloužili o bezproblémový průběh kurzu, a v neposlední řadě i rodičům, že dětem umožnili se této akce zúčastnit.

 

Mgr. Pajačová Šárka