PŘEDNÁŠKY PRO RODIČE ANEB SPOLEČNÁ NEFORMÁLNÍ SETKÁVÁNÍ U NÁS VE ŠKOLE

Během podzimních měsíců proběhly u nás ve škole dvě přednášky určené převážně rodičům našich žáčků. První interaktivní se konala 12. října a nesla název Jak pracovat doma s dítětem tak, aby bylo úspěšné (nejen) ve škole. Zde jsme měli možnost nahlédnout více do tajů oboru psychologie, konkrétní zaměření bylo na efektivní komunikaci a na sebeovládání při stresových situacích. Rodiče tak měli možnost se v rámci dvou hodin dozvědět, jak můžou pomoci svému dítěti vyrovnat se s negativními zážitky, jak lépe zvládat stres a strach, a hlavně, jak se svou ratolestí komunikovat, aby byli maximálně spokojeni všichni účastníci. Závěrem se naše otázky zvrtly i na témata – jak efektivně komunikovat se svým rodičem či partnerem.

Ve čtvrtek 3. listopadu jsme na přání rodičů zorganizovali přednášku na téma Jak na domácí přípravu?  Rodiče žáčků z 0., 1. a 2. ročníku se setkali s naší speciální pedagožkou Mgr. Jarmilou Hrdličkovou, která toto setkání pojala teoreticko-prakticky. Což rodiče velmi ocenili, neboť se dozvěděli, jak konkrétně mají u svého dítěte rozvíjet jemnou motoriku, jaké psací náčiní je vhodné, když děti začínají psát, někteří si i vyzkoušeli různé typy dostupného psacího náčiní a také konkrétní cviky na uvolňování ruky. V rámci domácí přípravy bylo zmíněno snad vše, od konstruktivistické metody v matematice, přes různé techniky čtení až po samotný psychický vývoj dítěte. Konkrétní otázky rodičů společně s J. Hrdličkovou také doplňovala svými postřehy školní psycholožka Mgr. Zdeňka Valentová.

Doporučujeme domácí přípravu žáků na vyučování nepodceňovat, je pro optimální studijní výsledky nezbytná. Žáci často chodí do školy bez potřebných pomůcek a proto žádáme o součinnost a důslednou kontrolu ze strany rodičů.

 

Velmi nás těší zájem rodičů i jejich následné pozitivní ohlasy a doufáme, že se nám bude i nadále dařit pořádat tematicky vhodné přednášky v podobně laděném duchu.

Za ZŠ A ZUŠ JESENICE                    

Mgr. Markéta Ladová – výchovná poradkyně