Den se včeličkami

V úterý 10. května 2016 měli žáci prvního ročníku projektový den. Úkolem bylo poznat včelu medonosnou a seznámit se s jejím životem v úlu. Nejprve jsme zhlédli krátký film "Jak štěňátko dostalo chuť na med". Viděli jsme, co to dá včeličkám práce vyrobit kapku medu a jak to vlastně dělají. Také jsme poznali, že si dovedou výsledky své práce bránit.

Pak jsme se věnovali pracovním listům. Museli jsme využít své dovednosti při čtení s porozuměním, luštili jsme tajenky a počítali.  Dověděli jsme se, že včelí rodinu tvoří matka, dělnice a trubci. Každý má svůj úkol a včelstvo by bez něj zahynulo. I dělnice mají práci rozdělenou. Včelám pracujícím v úlu se říká mladušky. Podle potřeb včelstva procházejí postupně různými funkcemi. Nejprve pracují jako čističky buněk v plástvi, potom jsou krmičky, kojičky, stavitelky a strážkyně česna. Z nejstarších dělnic se stanou létavky, které se vydávají do světa, aby přinášely do úlu nektar a pyl z květů, materiál na propolis a vodu.  Život včely je krátký, v létě se dožívá asi šesti týdnů. Včely, které se narodí na podzim, mohou přežít celou zimu. Z nektaru dělají včely med květový, z medovice získávané v lese med medovicový. Povídání o včelách by nebylo úplné bez ochutnávky medu, který od svých včeliček přinesla paní učitelka Hesová.

Poslední hodinu jsme se šli podívat na včelnici, kde má své úly náš školní včelařský kroužek. Byli jsme poučeni, jak se máme u včel chovat a postupně jsme ve skupinkách chodili k úlům. Ostatní zatím hráli na louce pohybové hry, ve kterých se také objevovala včelí tématika.

U úlů jsme si nasadili ochranné kloboučky se síťkou a pak jsme mohli nahlédnout dovnitř včelího domu. Prohlédli jsme si plástve s medem a pylem, viděli jsme práci dělnic a trubce. Královna, které se správně po včelařsku říká matka, se nám neukázala. Asi právě kladla vajíčka ve spodní části úlu.

Byl to velmi zajímavý den, ve kterém jsme se toho hodně o včelách dozvěděli.  Teď už také víme, jak jsou včely důležité nejen pro člověka, ale i pro přírodu. Moc jsme si to užili a někteří z nás možná příští rok začnou chodit do včelařského kroužku.