EXKURZE DO PRAHY

Na exkurzi do Prahy jsme se vydali 5. dubna 2017 společně se třídou 7.A.

Když jsme přijeli do Prahy, nejdříve nás před vkročením do Pražského hradu čekala kontrola, kterou jsme všichni prošli v pořádku.

Před branami Pražského hradu jsme měli možnost se vyfotit s hradní stráží a poté jsme se přesunuli na nádvoří.

Tam nám paní průvodkyně vyprávěla zajímavosti o starých rodech Přemyslovců a Habsburků.

Po prohlídce nádvoří jsme šli do katedrály sv. Víta, kde jsou pochovány významné osobnosti českých dějin, mezi které patří: Přemysl Otakar I., Přemysl Otakar II., Karel IV. a dalších třináct panovníků. Také jsme si řekli něco k místnosti, kde jsou ukryté korunovační klenoty, ke kterým vedou dveře se sedmi zámky. V katedrále jsme byli dopoledne, takže jsme měli možnost vidět úchvatnou hru barev, kterou vytvářely barevné vitráže díky dopadajícímu slunci. Katedrála sv. Víta se mi líbila asi ze všeho nejvíce.

Po prohlídce jsme se šli podívat na Svatovítský poklad. Patří mezi největší poklad v Evropě.

Následovalo místo, kde byl vězněn Dalibor z Kozojed, a Vladislavský sál, ve kterém se v minulosti odehrávaly rytířské turnaje. Do sálu dokonce vedly schody uzpůsobené koním.  

Nakonec jsme se vydali do malebné Zlaté uličky. Tam jsme měli menší rozchod na to, abychom se šli podívat do mučírny a na brnění, popřípadě si něco inspirativního koupili.

 A slovo nakonec?

Exkurzi jsem si velmi užila. Dozvěděla jsem se pár nových informací a celkově jsem byla nadšená. Stejně tak exkurzi hodnotí i moji spolužáci a těšíme se na další.

 

Nela Šírová a Anna Nguyen Ha Vy,  7. B.