OSLAVY 30. VÝROČÍ SAMETOVÉ REVOLUCE - DÍLNA MALÉHO NOVINÁŘE

Oslavy 30. výročí sametové revoluce – projektový den

 

  V rámci oslav 30 let svobody českého národa se na jesenické škole konal projektový den, během kterého jsme si společně připomněli tento důležitý milník naší historie.

  Žáci druhých, třetích a pátých tříd se účastnili Dílny malého novináře pod vedením rozhlasové novinářky, autorky pohádek a divadelních her Michaely Veteškové. Paní novinářka dětem ukázala, jak je mediální výchova a novinářská práce nejen náročná, ale především důležitá. Jak je zásadní si všechna fakta pečlivě ověřit a dát si veliký pozor na „fakenews“.

  Než vznikne hodnotná rozhlasová reportáž, musí se nejprve správný reportér rozmluvit, aby mu bylo dobře rozumět. Zdánlivě jednoduchý jazykolam Drbu vrbu, vrbu drbu dal všem pořádně zabrat. Nezapomněli jsme ani na správnou práci s hlasem a dechem. Také jsme si na chvilku se zavřenýma očima zkusili dívat se ušima a nechali se unášet vlastní představivostí.

  A pak už mohl začít skutečný rozhlasový rozhovor. Děti převzaly role reportéra, editora, respondenta a tiskového mluvčího, to vše se skutečným rozhlasovým mikrofonem. V tomto okamžiku si děti uvědomily, jak je kladení otázek a tvoření odpovědí nesmírně těžké.

  Po rozhovorech jsme přešli k dalšímu zdroji informací, a to čtenému textu. Pohádku z nové knížky Jak maminka vyprávěla o Československu jsme četli dohromady, kousek paní novinářka, děti i paní učitelky. Společně s hlavní hrdinkou příběhu jsme se přenesli do dob naštěstí již dávno minulých. Děti se dozvěděly, jak to dříve vypadalo v českých domácnostech i co nabízel televizní program. Následovala spousta dalších zvídavých otázek a odpovědí.

  Během celé Dílny malého novináře byli žáci aktivní a s chutí se zapojili do všech úkolů. Setkání s paní novinářkou a spisovatelkou bylo pro všechny, děti i pedagogy, velice inspirativní a přínosné.

  A třeba se z některých našich dětí v budoucnu stanou novináři!