PŘEDNÁŠKA O TRESTNĚ-PRÁVNÍ ODPOVĚDNOSTI DĚTÍ A MLADISTVÝCH

Dne 21. 3. 2017 navštívili naši školu ZŠ a ZUŠ Jesenice v 8. ročníku kurátoři pro děti a mládež z úřadu v Černošicích. Přišli nás poučit o tom, co se děje s dětmi a mladistvými, se kterými jsou problémy ať už ve škole, nebo doma.

Zpočátku jsme si poslechli prezentaci tří kurátorek, které nám řekli informace o jednotlivých oblastech, se kterými mohou mít děti problémy, jako např. záškoláctví, užívání návykových látek (alkohol, kouření…), napadení apod. Kurátorky nám řekly, kde všude se snaží těmto dětem pomoci. Hovořili jsme nejen o speciálně pedagogických centrech, ale řekli jsme si i něco o pedagogicko-psychologických poradnách. Byli jsme seznámeni s celým procesem jednání, pokud se dítě dopustí nějakého přestupku nebo závažnějšího činu. Dozvěděli jsme se o tom, jaká máme práva, jak se s námi postupuje, jak to případně probíhá u soudu i jaký si můžeme odnést trest. Po vyslechnutí tohoto všeho se asi nenajde nikdo, kdo by chtěl takový proces zažít.

 Na konci přednášky jsme si zahráli hru, ve které jsme se rozdělili do dvou skupin. Každá skupina dostala zadání, ve kterém byl určitý problém, a my navrhovali postup a řešení této potíže. Celkově se nám přednáška líbila, hra nás bavila, a dokonce jsme se i poučili o tomto tématu. 

Přednáška byla úspěšná, a tak po zkušenosti v 8. ročníku byly paní kurátorky pozvány, aby přednášku opakovaly i v ročníku devátém. Přednáška byla pro všechny žáky přínosem a snad si uvědomili, co všechno následuje potom, když se nebudou chovat podle pravidel a zákonů, že i když jsou děti a mladiství, tak i přesto mohou být potrestáni.

 

 

Za 8. B a další žáky Filip Trávníček a Mgr. Eliška Kubů