UPOZORNĚNÍ NA VÝSKYT VŠÍ

Vážení rodiče,

vzhledem k tomu, že se na naší škole potýkáme opakovaně s výskytem vši dětské, prosíme vás, abyste provedli důkladnou kontrolu hlavy vašeho dítěte, popřípadě provedli odvšivení.

Výskyt vší se vyznačuje nejen svěděním hlavy, ale může být doprovázen i nespavostí, zvětšenými uzlinami a teplotou. Byť mají vši velice rádi neuklizené prostředí, je možné je dostat, i když dbáte na hygienu a čistotu. Velice dobře se jim daří zejména za chladného počasí, jelikož vyhledávají teplo a vlhko, které jím skýtají čepice a šály.

Pokud jste vši, či jejich hnidy ve vlasech objevili, je nezbytně nutné se pustit do jejich zahubení. Velice důležité je vyprat veškeré prádlo, se kterým přišel dotyčný do styku včetně např. ložního prádla a důkladně vyčistit hřebeny. Mnoho lidí ani netuší, že vší se nelze zbavit ani použitím běžného šamponu. Je nutné vědět, že likvidace vší není rozhodně jednoduchá.

Vší se lze zbavit mechanicky či chemicky. V lékárně je možnost zakoupit chemické prostředky ve formě šamponů, olejů a sprejů, které nejsou tolik šetrné zejména k dětské pokožce. Mechanické odstraňování ale vyžaduje titěrnější práci.

Tipy pro mechanický způsob likvidace vší - Vyčesávat pomocí hřebenu, tzv. všiváčku, který je možno zakoupit v lékárnách či drogériích. - Použít žehličku na vlasy, která vši i hnidy sežehne. - Aplikovat stolní olej smíchaný s Francovkou, vlasy důkladně promasírovat a nechat zabalené v igelitu cca 1 hodinu, poté umýt šamponem. - Potřít vlasy tea threa olejem, jehož vůně odpuzuje vši. Vlasy vyčesat tzv. všiváčkem a umýt šamponem.

 

Odkaz na článek zabývající se touto problematikou:

https://ona.idnes.cz/jak-se-zarucene-zbavit-vsi-dc3-/deti.aspx?c=A070826_222925_zdravi_deti_skr

ZŠ A ZUŠ JESENICE, p. o.