ŽIVOT RYTÍŘŮ ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ

V e středu 10. února 2016 k nám do školy opět po roce přijeli herci z Agentury Pernštejni. Žáci 4., 5., 7. a 8. ročníku zhlédli představení „Život rytířů za vlády Lucemburků.“ Téma letošního představení volně navazovalo na téma loňského představení „Přemyslovci na českém trůně – králové.“

Na úvod jsme si řekli a připomněli, kdo to vlastně rytíři byli, jak se mohl muž stát rytířem a co vše k tomu potřeboval. Vysvětlili jsme si, co to byly turnaje, a jeden z dobrovolníků si vyzkoušel, co vše měl rytíř na sobě. Další šťastlivci si pak vyzkoušeli turnaj v malém kolbišti, kdy každý účastník dostal věrného oře a na hlavu přilbici, aby se jim nic nestalo. Pro první kolo nesměl chybět dřevec a pak už nezbývalo nic jiného, než v trysku zasáhnout cíl. Někteří ale neměli koně dost nakrmeného a tak jejich rychlost lehce pokulhávala. Druhé kolo bylo náročnější. Účastníci turnaje se museli trefit kopím do malého kroužku, což s přilbicí, ze které bylo sotva vidět, bylo poměrně náročné.

Po utkání jsme se již pustili do složité politické situace v našich zemích za vlády prvního lucemburského panovníka, krále Jana Lucemburského. Dozvěděli jsme se, jak si s náročnou situací následně porazil Karel IV., který byl nejen vynikajícím diplomatem, ale i bojovníkem a hospodářem, za jehož vlády se Praha stala významným centrem Evropy. Po jeho situaci došlo k radikálně změně. Na trůn nastupuje Václav IV. a ten před problémy, které se v Čechách objevují, raději prchal do lesa na lov. Za jeho vlády u nás propuká husitství, které se mu stalo osudným. Umírá v roce 1419. Po jeho v smrti nevládne nikdo a v zemi probíhají husitské války. Posledním Lucemburkem na českém trůně byl Zikmund Lucemburský, který se králem stal roku 1436. Lucemburská vláda na českém trůně ale dlouho netrvala, jelikož Zikmund umírá roku 1437.

Celé představení se nám moc líbilo, protože jsme nebyli jen diváky, ale do představení jsme byli přímo vtaženi. Po celou dobu jsme se velmi bavili, jelikož program byl velmi pestrý a neměli jsme možnost se nudit.

Mgr. Eliška Kubů