4. oborový den 2015-16

Tento školní rok se žáci a učitelé vydali na poslední oborový den. Žáci 6. a 7. ročníku zpracovali poslední oborovou zprávu a žáci 8. a 9. ročníku svoji oborovou práci. Deváťáky a nejlepší osmáky na začátku června ještě čeká obhajoba jejich prací.

 

 

 

 

Zvířata ve službách člověka a může to být i naopak?

Hipoterapie

Během čtvrtého oborového dne jsme navštívili Jezdecký klub Harfa v Ohrobci, kde jsme se měli něco dozvědět o hipoterapii.

Hipoterapie je jednou ze složek hiporehabilitace. Mezi další složky patří aktivity s využitím koně, psychoterapie pomocí koně a parajezdectví.

Hipoterapie je fyzioterapeutická metoda, která probíhá na koni se speciálním výcvikem pod vedením fyzioterapeuta. Využívá se trojrozměrného pohybu hřbetu koně v kroku. Zaujalo nás, že lidská chůze má hodně společného s chůzí koně. Kůň by měl být schopen normálního pohybu, jinak by špatný pohybový stereotyp převedl i na člověka. Hipoterapie se tedy například používá při rehabilitaci pohybu u dětí i dospělých s poruchou koordinace, rovnováhy a vývoje vzpřimování.

Nejprve jsme se zúčastnili přípravy koně pro hipoterapii a potom jsme viděli hipoterapii dětí s různým postižením. Mohli jsme se svézt na koni a také si vyzkoušet různé způsoby hipoterapie.

Nakonec jsme si mohli prohlédnout stáje s koňmi. Ve stájích, kromě asi čtyřiceti koní, jsme viděli také prasata, kozy a lamu.

Tento oborový den byl pro nás velmi poučným a zábavným.

Mgr. Věra Langerová

Významná místa českých dějin II

Bitva u Slavkova

Nastal květen a s ním čas pro poslední oborový den v tomto školním roce. V úterý 3. května 2016 naše oborová skupina navštívila slavkovské bojiště a nedaleký zámek s bitvou neodmyslitelně spjatý. Opět jsme se spojili s oborovou skupinou Významná geografická místa, která navštívila Moravský kras. Cestou jsme zhlédli několik videí věnovaných slavkovskému zámku a především bitvě, jež se na jižní Moravě odehrála roku 1805. To již ale nastal čas vystoupit z autobusu, neboť jsme se ocitli na Prateckém kopci, kde se nachází známý památník Mohyla míru a stálá multimediální expozice. V prosinci 1805 se o pratecká návrší sváděly krvavé boje mezi koaličními vojsky ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. na jedné straně a francouzského císaře Napoleona I. Jelikož se všichni panovníci účastnili bitvy osobně, dostalo toto vojenské střetnutí označení bitva tří císařů.

V muzeu jsme byli seznámeni s mezinárodní politickou situací před bitvou samotnou, pochopili jsme vztahy mezi jednotlivými velmocemi a okolnosti, které přivedly Napoleona a jeho armádu až na Moravu. V dalších sálech nám pomocí videoprojekce bylo ukázáno, jak bitva probíhala, viděli jsme uniformy jednotlivých armád, jména významných maršálů a generálů. V další videoprojekci jsme sledovali manévry jednotlivých armádních sborů v bitvě samotné a mohli jsme tak pochopit genialitu Napoleonova plánu bitvy, včetně jeho slavného „lvího skoku“. V další části jsme sledovali vyjednávání u Spáleného mlýna, na slavkovském zámku a v Prešpurku. V posledním sále jsme se dozvěděli, jak se slavkovská bitva promítla do umění (malířství, literatury i filmu) a jak si ji a zejména její mnohatisícové oběti připomínali lidé v průběhu uplynulých dvou set let. Po prohlídce expozice byli naši žáci, k radosti nás učitelů, pochváleni panem průvodcem. Někteří z nás si zakoupili suvenýry v tamějším obchůdku. Odebrali jsme se na návrší prateckého kopce, odkud jsme mohli přehlédnout část bojiště a přečetli si učební listy s využitím mapy zachycující postavení a pohyby vojsk během bitvy.

To jsme se však museli již přesunout do nedalekého města Slavkov u Brna, kde jsme měli zajištěnou prohlídku zdejšího barokního zámku. Paní průvodkyně nám vysvětlila, že zámek patřil šlechtickému rodu Kouniců, jejichž nejvýznamnějším představitelem byl Václav Antonín Kounic, kancléř císařovny Marie Terezie i jejích tří potomků.  Během prohlídky nás asi nejvíce zaujala ložnice, v níž strávil tři noci po bitvě sám Napoleon. Patrně však nevyužil zdejší monumentální barokní postel, ale zvolil spíše své oblíbené polní lehátko. Dále jsme viděli balkon, z něhož císař promluvil ke svým vojákům; zde také zazněla slavná slova: "Řeknete-li, bojoval jsem u Slavkova, pak vám každý odpoví – To je hrdina!“ Viděli jsme též velkolepý diplomatický sál, v němž byla podepsána dohoda o příměří mezi zástupci francouzské a rakouské armády.  Po prohlídce jsme si ještě pořídili v zámecké zahradě a na nádvoří několik fotek, ale to již byl čas k odjezdu. Vyzvedli jsme své kamarády z oborové skupiny Významná geografická místa a vydali se na dlouhou cestu domů.

Závěrem bych chtěl moc poděkovat všem našim žákům za jejich zájem o historii a v nepolední řadě za velmi dobré chování během všech čtyř letošních oborových dnů.

Mgr. Tomáš Novotný

Významná geografická místa

Dne 3. 5. 2016 se uskutečnil čtvrtý, a také poslední, oborový den tohoto školního roku. Oborová skupina „Významná geografická místa“ se vydala až na Moravu do Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Zde jsme navštívili Punkevní jeskyně, které na nás udělaly obrovský dojem, jelikož v některých místech jsme nad sebou měli až desítky metrů skály, což na nás zapůsobilo ohromným a úctyhodným dojmem. Po cestě jsme viděli obrovské množství krápníků, které vytvořily obrazce, díky nimž získaly i své pojmenování, např. krápník Strážce, krápníky, jež vytvořily tzv. Turecký hřbitov či krápník Černoušek, na kterého jsme si jako na jediného mohli sáhnout a něco si přát. Během prohlídky jsme se dostali až na dno Macochy, kde jsme si poslechli pověst o tom, jak tento název získala. Na závěr jsme se projeli v lodičkách po řece Punkvě, což byla velká zábava, jelikož jsme se museli naklánět, abychom si nerozbili hlavu. Museli jsme si ale dávat pozor, abychom se nepřevážili, protože někde byla hloubka Punkvy i 40 metrů.

Po prohlídce jeskyní jsme došli k lanovce a s ní jsme vyjeli na vrchol propasti Macocha. Lanovku jsme zvládli všichni, i když někteří se lehce báli (včetně paní učitelky), protože nemají rádi výšky. Z horní vyhlídky jsme měli krásný pohled na propast. Zde jsme si také udělali krátký rozchod, nakoupili suvenýry, posilnili se na cestu a vydali se zpět k Punkevním jeskyním. Po cestě jsme se ještě zastavili na Dolním můstku a viděli jsme najednou místo, kde jsme stáli na dně v rámci prohlídky.

Na parkovišti ve Skalním mlýně jsme se dozvěděli, že skupina historiků, kteří cestovali s námi, bude mít zpoždění, a tak jsme si neplánovaně udělali ještě procházku do vesnice Vilémovice. Po cestě jsme viděli další zajímavé skalní útvary a vstupy do jeskyní, a dokonce nám i svítilo sluníčko a nepršelo jako během dopoledního a poledního programu, takže jsme i proschli.

Celý oborový den jsme si velmi užili. Byl to velmi povedený závěr oborových dnů.

Mgr. Eliška Kubů, Mgr. David Pařík

Botanické zahrady

Na čtvrtý oborový den v úterý 3. 5. jsme měli domluvenou exkurzi na statek Luníkov, kde si žáci měli vyzkoušet práci s rostlinami, ale statek byl bohužel v rekonstrukci, a tak jsme v rámci náhradního programu vyrazili do Litoměřic na naše orchideje ve volné přírodě. Po výstupu z autobusu jsme pěšky vyrazili na PP Bílé stráně, která je tvořená západně orientovanou opukovou strání, kde se nalézá pestrá směsice suchomilných bylinných společenstev s výskytem mnoha vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Nejzajímavější byly bezpochyby některé již rozkvetlé druhy orchidejí, především tořič  hmyzonosný nebo různé druhy vstavačů. Střevíčník pantoflíček jsme také nalezli, bohužel zatím nekvetl. Vzhledem k hezkému počasí byla exkurze velmi příjemná a všichni jsme litovali, že již nadešel čas odjezdu.

Jan Kubát, Jiří Zeman, vedoucí oboru

Modrá hvězda života

V úterý 3. května se konal 4. oborový den, který uzavřel seriál našeho povídání o integrovaném záchranném systému, ale zejména výuky a praktických nácviků první pomoci.

Poslední oborový den jsme poznávali a doslova a do písmene prozkoumali neodmyslitelnou složku – součást IZS, kterou Sbor dobrovolných hasičů bezesporu je. Díky obrovské vstřícnosti jednotky SDH v Písnici jsme měli možnost doslova prolézt jejich dva vozy a osahat si nejen jejich vybavení, ale také si vyzkoušet jaké to je, když hasič bojuje s ohněm pomocí hadice.
Všichni jsme měli příležitost vyzkoušet si stříkat ze dvou typů hadic a díky odbornému výkladu hasičů jsme to všichni zvládli na jedničku.

Poslední oborový den se velice povedl a myslím, že si jej všichni členové naší oborové skupiny velmi užili. Protože naši návštěvníci – hasiči – měli ještě chvíli času, mysleli jsme i na naše nejmladší žáčky prvňáčky a také jim umožnili úžasný zážitek vidět z bezprostřední blízkosti dvě skvělá hasičská auta a vidět práci hasičů také ve chvíli, kdy nejde o život nebo o majetek.

Bc. Robert Řehák, vedoucí oboru

Vrcholový sport

V úterý 3. května se oborová skupina s tématem Vrcholový sport vydala do Prahy, aby na slalomovém kanále v Troji sledovala fyzicky náročný trénink českých kajakářů. Na vodním kanále byl též přítomen český reprezentant na olympijských hrách Vavřinec Hradilek. Tento český slalomista vyhrál na Letních olympijských hrách v Londýně stříbrnou medaili v závodě ve vodním slalomu K1 mužů a v současné době trénuje na start na letošní letní olympijské hry, které proběhnou v Brazílii.

Žáci měli možnost hodinu sledovat um českých slalomářů a slalomářek, kteří na vltavském kanále trénovali za přítomnosti trenéra Milana Říhy. Poté následoval krátký rozhovor s Vavřincem Hradilkem, kdy žáci měli možnost zeptat se na cokoliv, co je ohledně tohoto sportu zajímalo. Tento sympatický mladík na vše ochotně odpovídal a žáky obdaroval vlastnoručně podepsanými fotografiemi.

Exkurze se celkově vydařila a to včetně krásného počasí, a tak se žáci vrátili příjemně naladění zpět do školy.

Tomáš Zeman, vedoucí oboru

Když se člověk setká s drogou

Centrum ALMA

Náš poslední oborový den byl zaměřen na seznámení s problematikou alkoholové závislosti. Navštívili jsme centrum ALMA, které je určeno klientům, kteří mají problém s užíváním alkoholu a chtějí se léčit ambulantní cestou. Je určeno pro ty, kteří se rozhodli abstinovat a nechtějí podstoupit ústavní ani stacionární léčbu. Celý program trvá tři měsíce.

Centrum spolupracuje s léčebnou v Bohnicích, kterou jsme již navštívili dříve. Dozvěděli jsme se, jaké služby centrum zajišťuje. Program je složen ze skupinové a individuální terapie. Má pomoci klientovi zvládnout odvykací stav, bažení po alkoholu a stabilizovat psychickou a sociální situaci závislého, která je zpravidla narušena. Služby jsou ve velkém rozsahu. Mezi služby, které nabízí centrum, patří telefonické a internetové poradenství, poradenství pro rodinu a blízké, zprostředkování detoxikace, ústavní léčby, speciální psychologická, psychiatrická a sociální pomoc. Centrum je spíše zaměřeno na léčbu žen, ale přijímají i muže.

Od pracovníků centra, kteří se nám věnovali, jsme se dozvěděli vše podstatné o alkoholové závislosti a o alkoholu. Alkohol je chemická látka. Patří mezi společensky tolerované drogy. Její účinky lidé znají od pradávna. Závislý člověk vyhledává alkohol pro jeho účinky, kdy u něho zpočátku odbourává stres a pomáhá mu překonávat nepříjemné životní situace: Při dlouhodobém užívání vznikají psychické potíže: deprese, úzkost, panické stavy a jiné. Mezi fyzické obtíže patří: poškození jater, mozku (epilepsie), selhávání ledvin, srdeční choroby a později celé orgánové poškození. Alkohol je buněčný jed.

Závislost na alkoholu se bohužel může týkat kvůli jeho dostupnosti všech. My, co jsme navštívili toto zařízení, doufáme, že nebudeme nikdy muset tuto závislost řešit.

Michaela Veruovičová, žákyně VII.A
Mgr. Markéta Ladová, vedoucí oboru

Šperk

Čtvrtý oborový den našeho putování za šperkem jsme věnovali českému červenému pokladu – českému granátu. Vyjeli jsme do obce v Českém středohoří, navštívili jsme totiž muzeum českého granátu v městečku Třebenice. Muzeum je umístěno v bývalém luteránském kostele. Mezi jednotlivými expozicemi jsme našli popis archeologických nálezů v okolí Třebenic, popis těžby a zpracování českého granátu v okolí s výstižnými obrázky a fotografiemi, ukázky současných a historických granátových šperků. Obdivovali jsme precizní práci řemeslníků, zlatníků. Český granát se tady objevuje jako ozdoba prstenů, náhrdelníků, čepců, spon do vlasů, náušnic, náramků. Krásně zdobenými vitrážovými okny dopadaly sluneční paprsky a podtrhovaly lesk broušených granátů zdobících šperky. Mezi exponáty jsme našli rodinné šperky Ulriky von Levetzow , velké lásky J. W. Goetha. Velkou zajímavostí byl třetí největší český granát vážící 2,642 g.

Mgr. Romana Šílová

Zdravý životní styl

Náš čtvrtý oborový den se odehrával ve znamení zvyšování kondice, která je obecně velmi bídná… Ráno jsme se sešly ve škole a vyrazily pěšky do Vestce na cyklostezku. Už jen cesta tam byla náročná, protože jsme si nesly batohy s bruslemi a svačinou.J Měly jsme domluvené, že se přezujeme v mateřské školce ve Vestci, kde nás přivítala paní ředitelka a zároveň nám ukázala  jejich nádhernou školku. Některé holky by se tam prý hned vrátily. Pak už jsme si obuly brusle a vyrazily na stezku. Na začátku jsme si řekly a ukázaly jak brzdit a jak správně bruslit, abychom se nejen hned neunavily, ale abychom při tom i dobře vypadaly.J Potom jsme už najížděly kilometry… celkem 7,5 km a měly jsme toho dost. A to nás čekala ještě pěší cesta zpátky do školy. I přes únavu, která byla na děvčatech vidět, jsme si to užily a i počasí nám velmi přálo.

Mgr. Šárka Pajačová, Tereza Konrádová

Motorky a svět kolem nich

Na našem čtvrtém oborovém setkání jsme se sešli 3. 5. v půl deváté ráno s celou oborovou skupinou. Paní učitelka nám řekla, že si máme připravit alespoň 5 otázek. Po chvilce k nám přišel pan Radoslav Holan, profesionální fotograf, který fotí převážně motorky.  Ukázal nám své vybavení, které stálo přibližně 500 000 Kč. Detailně a pozorně jsme si mohli prohlédnout jeho fotoaparát. Poté nám představil své webové stránky, na které přidává vlastní fotografie a videa. K jednotlivým fotografiím nám podal komentář. Pan Holan vedle své práce fotografa rád jezdí na motorkách. Jeho oblíbená značka je Jawa. Motorku této značky rovněž vlastní. Svou práci má rád, začal s ní už v dětství přibližně v deseti letech. V minulosti hrával fotbal a rád zpíval. Nakonec celou naši skupinu vyfotografoval.

Za oborovou skupinu Adam Lajbner, VI.A

Svět sladkostí

Poslední oborový den jsme s naší skupinou navštívili Střední odborné učiliště v Jílovém. Prohlédli jsme si jejich novou školu, kde měli moderní učebnu jazyků a ICT i krásnou tělocvičnu. Učiliště poskytuje ke studiu tři obory: cukrář – cukrovinkář, kuchař a kuchař – číšník. Navštívili jsme praktickou hodinu, kde si žákyně zkoušely loupat ovoce jen pomocí příboru a následně ho flambovaly. Výsledek jejich snažení jsme mohli ochutnat. Prohlédli jsme si i jejich cukrářskou dílnu, kde právě připravovali krémové rohlíčky, žloutkové řezy a kremrole. Dostali jsme ochutnat linecké kolečko, které bylo moc dobré. Paní ředitelka učiliště nám školu představila pomocí powerpointové prezentace a odpověděla na naše dotazy.

Bylo to velmi zajímavé. Byl to sladký den, neboť jsme navštívili i cukrárnu v Jílovém na náměstí, kde měli velmi dobré dorty a zmrzlinu.

Lenka Zrzavá a Světlana Vrbková