Exkurze do Osvětimi a Krakova

Ve dnech 9. a 10. května 2016 navštívili u příležitosti 71. výročí konce druhé světové války vybraní žáci 9. a 8. tříd Fakultní jesenické školy koncentrační a vyhlazovací tábor v polské Osvětimi a nedaleké město Krakov.

 Primárním cílem historické exkurze bylo připomenutí hrůz, k nimž došlo během největšího konfliktu v lidských dějinách. Žáci se v průběhu prohlídky prostor tábora Osvětim I a Osvětim II – Březinka mohli hluboce zamyslet nad hodnotou lidského života i nad jeho pomíjivostí. Na autentických místech mohli poznat a vidět to, co se nedá sdělit během klasického vyučování ve škole. Dějiny 20. století jsou dějinami, které se nás stále velmi dotýkají skrze pamětníky, rodinné příbuzné, rodinné tradice a tím vším jsou pro nás stále velmi emotivní. Vzhledem k tomu, že v současné době sílí v mnoha zemích Evropy názory zpochybňující existenci holocaustu (šoa), na jehož konci měla být úplná likvidace celých národů, národnostních a sociálních skupin, věříme, že připomínání těchto smutných událostí dnešní mladé generaci je nanejvýše nutné.

Druhý den jsme s místním průvodcem navštívili Krakov, historické sídlo polských králů. Zde jsme mohli obdivovat působivou dominantu města, hrad na vrchu Wawel s katedrálou sv. Stanislava a Václava. Navštívili jsme i hrobku významných osobností polských dějin, např. bývalého prezidenta Lecha Kaczinského, generála Józefa Pilsudskeho aj. Následně jsme absolvovali procházku historickým centrem města včetně malebné židovské čtvrti Kazimierz. Prohlídku jsme završili na krakovském hlavním náměstí s proslulou tržnicí Sukiennicou.

Věříme, že exkurze obohatila historické povědomí našich žáků o nedávných evropských dějinách a přinesla jim nejedno poučení.

Mgr. Eliška Kubů, Mgr. Tomáš Novotný